23 enero 2006

Lord Henry

Iba a colgar la canción de Manowar titulada "Placer Esclavo", pero aquellos que la conozcan sabrán reconocer que el fragmento que incluyo a continuación es mil veces mejor.

Aprovecho para presentar otro de mis personajes favoritos [el cuarto ya que aparece]. Se trata de Sir Henry,brillante y mordaz, amigo y mentor de Dorian Gray en la novela que lleva por título el nombre de éste [gran regalo de Euli, por cierto].

A remarcar su lenguaje irónico y demoledor, con un trasfondo de los más crítico para con la sociedad londinense del Siglo XIX...pero no aquello de: novela costumbrista con crítica a la sociedad del momento...no, no..aquí hierve la sangre a cada palabra...al más puro estilo Héctor. xD.

He seleccionado un par de fragmentos muy representativos. Si se me ocurre algun otro especialmente digno [que seguro lo hay], lo incluiré, aunque también pueden colaborar ustedes. Here they are:



I. Querido muchacho, las personas que sólo aman una vez en la vida son en realidad gentes superficiales. A lo que ellos llaman su lealtad y su fidelidad, yo lo llamo letargo de la costumbre o falta de imaginación. La fidelidad es a la vida emocional lo que la consistencia a la vida del intelecto: simplemente una confesión de fracasos. ¡ Fidelidad! Tendré que analizarla un día. Son muchas las cosas de las que nos desharíamos si no tuviéramos miedo a que otros las recogiesen. Pero no quiero interrumpirte. Sigue con tu historia.

II. Querido muchacho, ninguna mujer es un genio. Las mujeres son un sexo decorativo. Nunca tienen nada que decir, pero lo dicen de una manera encantadora. Las mujeres representan el triunfo de la materia sobre el espíritu, lo mismo que los hombres representan el triunfo de la mente sobre la moral[...], sólo hay dos clases de mujeres, las normales y las que se pintan. Las mujeres normales son muy útiles. Si quieres conseguir una reputación de respetabilidad, basta con invitarlas a cenar. Las otras mujeres son sumamente encantadoras. Pero cometen un error. Se pintan para tratar de parecer jóvenes. Nuestras abuelas se pintaban para tratar de parecer brillantes cuando hablaban.[...] Cuando una mujer puede parecer diez años más joven que su hija, está perfectamente satisfecha.

El Retrato de Dorian Gray. Oscar Wilde

14 comentarios:

Carlos Luna dijo...

Gran libro también, lamentablemente hace bastante que lo leí y me cuesta destacar fragmentos... En todo caso ha sido un placer recuperar a Sir Henry :-)

Anónimo dijo...

No he llegit el llibre, però ja l'he afegit a la meva llista de clàssics pendents per llegir, i que tard o d'hora llegiré. Crec que té molta més categoria Sir Henry que certa cançó de cert grup (Pleasure Slave, Manowar, respectivament). De tota manera, pensant en l'autor, no sé fins a quin punt la seva homosexualitat va influir en els seus escrits, tenint en compte, l'època en la qual visqué l'autor. Personalment, crec que llegir el llibre és molt interessant, tot i que això no s'ha de confondre amb el fet que es tracta d'un atavisme. És a dir, de la mateixa manera que és interessant veure els plantejament científics de l'edat mitjana tot i que siguin erronis, també és interessant de llegir Oscar Wilde, encara que digui bestieses i sigui un misogen.

Eisenreich dijo...

Ui Martí, has fet un text sense insultar i amb coherència extra-paloliana. Així ja no m'agrades tant eh? Però vaja, et perdono fill perquè tindràs un mal dia. xDD

Aviam, 2 coses, President: Jo no crec que el comentari sigui misògen. El concepte de misògen és relatiu a les persones[homes i dones] que discriminen una opinió, acte o identitat perquè l'autoria del mateix és relatiu a una dona.[fal·làcia ad hominem]. Per exemple, escena típica de conductor dient:¡mujer tenías que ser! Així, la misogínia és un PRE-judici. Sir Henry, en canvi, fa una exposició RACIONAL del que ell creu cert, i pot estar equivocat, però la seva acció no està constituida segons un PRE-judici (si ja ho sé, ara podriem fer filosofia i debatre de si l'home en realitat aprèn, o només nodreix les seves conviccions), però jo li atorgo el reconeixement d'intentar fer-se entendre, i això el diferencia del conductor.

Altrament, si Tolkien era racista pro-apartheid, me la porta fluixa en tant és la obra el que jo valoro. De les seves influències, no me n'ocupo, i si ho faig és amb voluntat d'entendre'l i no de jutjar-lo. Que Wilde sigui homosexual o pedòfil no em sembla un argument procedent a la discusió sobre la persona de sir Henry, només al seu origen, i tots sabem que la Literatura deixa de pertànyer al seu autor en el moment en que intervenen els lectors.

Referent a les seves paraules, està ben dit lo dels atavismes: era Hegel qui deia. "No pots jutjar històricament" car en desconeixes la seva situació present, però, dels comentaris exposats, jo els trobo tan vàlids com en el seu dia [cert és que comet la fal·làcia tan usual en la ciència, i en telecos, de la general·lització indiscriminada], però de totes maneres, el comentario de Hegel planteja un debat ètic que no pots afrontar..perquè si no pots jutjar històricament Wilde, o els medievals, o els romans, perquè en desconeixes les motivacions, tampoc podries jutjar un assassí, o el teu amic Hitler, pel mateix raonament subjectiu.

O ÉS QUE EL JUDICI NOMÉS ÉS VÀLID COM A MESURA PRAGMÀTICA DE CONVIVÈNCIA?

Anónimo dijo...

Saps quin és el problema d'aquesta web/blog/diga-li com vulguis? Que totes i cada una de les paraules que hi ha estàn forçades, no hi ha en casi cap moment cap mena d'espontaneitat, i, per desgràcia, es nota.
És evident que aquest text és misogen, i tu ho saps perfectament. De fet, aquest és gairebé l'únic motiu perquè l'has posat, per imaginar-te la cara d'escàndol i veure la por a la teva perversió als ulls dels altres.
I miro els altres posts i comentaris i en tots veig el mateix. Trobo a faltar una espurna d'indentitat pròpia, el pànic a revelar a tot el món el que exactament penses mata la verdadera gràcia del blog. I acabes escudan-te en textos d'altra gent, amb els que saps que conseguiràs més o menys torbar a qui els llegeixi i pensaràs, orgullós de la teva gesta, he aconseguit fer-los pensar!
Però jo crec que t'equivoques en aquest plantejament. Deixa't anar, escriu algo que realment et surti, sense recargolar.
No sé, jo en aquest cas, faré com tu, citaré un dels grans savis d'aquest segle, que en algun moment va dir: "SIN FORZAR!"

Eisenreich dijo...

La veritat és que no sé qui ets, i tampoc m'importa.

Què he de dir? Jo no ho veig així. Podem tenir opinions divergents sobre el per què d'aquest text, el d'en Martí o lo del Escrivà [ho creguis o no, a mi m'agraden molt, sobretot el den Marten, són de les meves lectures preferides, i l'únic objectiu que tinc és compartir-lo amb les ben poketes persones k em fan cas akí.

Però saps, el que jo penso és que tu només t'has quedat amb una part escapçada de la web [la k t'ha interessat al teu propòsit], perquè saps, en textos d'altra gent, sembla que no has vist el IF de Kipling, ni el romanç de Sin City, els raonaments esperançadors d'en Primo Lévi o la cançó apassionada de Judas. Tu només t'has quedat amb allò que has vist criticable.

I saps? De textos propis n'hi ha uns quants, i no només el del Pare Confessor de Praga. Potser tampoc els has vist, però hi són les tragèdies de Blade Runner i l'enaltiment de l'amistat que he aconseguit amb els meus. Hi ha una oda sincera al Pol i el seu esperit, i un parell de poemes dels que n'estic molt content, i perquè em sentia segur d'ells els vaig penjar.

Però sembla que res d'això has vist, i és més, ja penso que tampoc serveix de res que jo digui això perquè no canviaré el teu parer inamovible un cop has fet el ja el teu judici...

però, saps? potser et sembla una tonteria, però jo amb aquest espai sóc feliç, vull dir, potser a tu et semblo infantil, però jo he trobat el MEU lloc, i sí és cert que hi escriu poca gent, però cap d'ells té per objectiu destrossar aquest lloc tan fràgil que duc, i mira, ara que ja sé la teva opinió, jo et veig com un vampir, perquè m'has minat l'autoestima, que en tinc poca avui, i per tant et demano que, en endavant, si no has de fer créixer aquest log, et mantinguis al marge, que prou em costa ja. Gràcies.

Anónimo dijo...

Els tres textos anteriors sí que em semblen un atavisme.

"The artist is the creator of beautiful things. To reveal art and conceal the artist is art's aim. The critic is he who can translate into another manner or a new material his impression of beautiful things. The highest, as the lowest, form of criticism is a mode of autobiography. Those who find ugly meanings in beautiful things are corrupt without being charming. This is a fault."

Així és com comença el prefaci del Retrat de Dorian Gray, sobre el qual havíem de parlar en aquest espai.

En tot cas, em sembla que la connexió amb els tres textos anteriors és prodigiosa.

Anónimo dijo...

Aquí ningú no dóna lliçons d'eclosió mental a ningú. A més crec que sí que hi ha espontaneïtat. En el meu cas, a mi se'm planteja un tema i jo hi dic la meva, dic què penso i espero resposta, la qual acostuma a ser constructiva i si hi ha contrarèplica millor que millor. Amb tot, es crea un joc (digues-li debat, discussió, etc) molt interessant. Evidentment el text a comentar el tria l'encarregat del blog. Ara bé, si hi ha algú que nota que no hi ha espontaneïtat, que m'ho expliqui, perquè això no és cap guió tancat amb uns paràmetres fixes i rígids. Potser, el problema és que els participants més habituals som gent molt propera a l'Eisenreich i aleshores aquest fet, involuntàriament, provoca que tot sigui premeditat. Però tampoc crec que sigui així perquè crec que hi ha diversitat d'opinions.
Jo, per part meva, sempre he escrit el que penso, amb més o menys parafernàlia, amb més o menys intencionalitat, amb més o menys recursos, amb alguna que altra salvatjada, escrita expressament, però al cap i a la fi, el rerafons és la meva opinió. Sap greu veure que hi ha gent que no vegi les coses més enllà del seu nas.

Eisenreich dijo...

Bueeeno...acabemos con esto de una vez ok? Que yo prefiero a Sir Henry.

que no entiendo aún..k los k me conocen saben k si algo hay akí, es espontaneidad. K son mis temas de siempre, algunos románticos y otros polémicos, y vaya....que sinceramente, k la página no es más que un reflejo de mi persona, tal cual, valorad pues si me kereis así,porkeslokehay!

K yo intenté dar a conocer este sitio, para cazar nuevos amigos,xo lo de siempre, k no es nuevo lo de verme incomprendido [lo k no comprendo es k facéis por aki, si es molesto, sufriendo mis ataques de megalomanía]

pero sas? ayer estaba bstante alicaído, y viniendo de un amigo lo de arriba duele, pero dado cuenta me he de que hace falta ser muy especial y tener muchas ganas para entenderme y quererme, y LO MÁS, k con los k ya me kieren cerquita, más los k vengan, yo tengo muchísimo más q suf.

¿lejos d la humanidad? Pues un rato largo, pero de verdad, k yo no le abro el coco a nadie..sólo advertí al buen lector que leer a Martí no era fácil, pa' questé bien informau. En serio, q el rollo ese de filósofo prescriptivo sobre lo q esta BIEN y lo k esta MAL yo lo dejé..que sólo me rijo por lo que me GUSTA [segrego endorfinas] o no.

Pos eso, que yo aquí fluyo, y el q quiera stá invitado a compartir estos tesoros conmigo, xo es lo que hay. Siento no ser más libre. Colega, hago lo k puedo!

Por cierto, gracias Martí. Contigo iría hasta el fin del mundo [si no te importa, nos llevaríamos a algunos más k hay por ahí, pa' jugar a las cartas durante el viaje.



Ahora por fin, please, alguien que se lo haya leído puede darme su opinión sobre el personaje? Eso es lo q buscaba desde el principio, y buah..no creo ser el único al que le guste sir Henry!

Carlos Luna dijo...

Bien señoras y señores, ya que tanto se ensalza la opinión personal en estos comentarios no tengo más remedio que dar la mía (mi condición de incontinente verbal me obliga).

Un blog es lo que su autor quiere que sea. De la misma manera que un libro o un disco no son lo que los estereotipos dicen sino lo que sus autores crean.

Así pues Eisenreich puede poner lo que quiera en su blog y decir lo que le de la gana amparado en su libertad de expresión. Ustedes por su parte pueden no leerlo, claro está.
También pueden optar por la crítica (siempre que esta sea constructiva) pero sería muy optimista por su parte pensar que alguien va a hacerles caso si ni tant sólo sabe quienes son ni muestran ninguna obra suya de la que tomar ejemplo.

Dicho de otra manera...
No critiquen, aporten ideas.
No juzguen, pregunten.
No afirmen, duden.

Y de esa manera seguro que será más divertido y util leer junto a ustedes este blog.

Anónimo dijo...

[Mi primer post!!]
A ver, sobre las intervenciones críticas de "qui ha de ser" i "105",(conozco la indentidad de al menos uno pero no creo que aporte nada revelarla..) sólo decir que, aunque probablemente piensen lo que dicen (y que desde un punto de vista externo, sin conocer a los que intervienen en este blog, es casi lógico llegar a tal conlusión) la intención de su comentario no era otra que la de sembrar zizania de por medio, y habéis picado todos, así que sois todos unos capullos =D!
Sobre el libro, lo siento, soy un inculto, no me lo he leído ni he visto la película, pero acepto que me lo preste quien sea.
Sobre si es machista/misógino, claramente lo es, pero la cuestión no es de que lo sea o no, sino si la intención del autor es hacerte pensar como él o no. Entiendo que con la carga de ironía que tiene el texto no se puede decir así. Oscar Wilde era machista, de ello no hay duda, pero el resultado es un texto que tiene gracia y no creo que haya que hurgar más profundo.
Sobre la definición de "misógino" de Eisenreich, yo no creo que por que tu idea negativa de las mujeres se haya construido sobre un supuesto razonamiento racional puedas ir por la vida diciendo lo que piensas de ellas sin ser considerado machista. Más que nada porque, para llegar racionalmente a tales conclusiones, hay qe partir de algún que otro prejuicio. Como tampoco se puede generalizar. Wilde debía conocer en total a 3 mujeres, que probablemente eran así, pero la generalización a toda la especie es el primero de los errores que puedas cometer, y la fuente del primer prejuicio. No me parece justo que a un tío que lleva a cabo un razonamiento seudo-científico pero erróneo y llega a unas conclusiones absurdas se le pueda quitar así toda responsabilidad en lo que dice, y pasar a considerar que quizás sus ideas tengan algún sentido o una justificación.
Pero queda no obstante muy claro que, por muy errónea que nos parezca la ideología del autor, su obra no puede ser criticada por ello. Yo no pienso dejar de leer Tintín aunque su autor, Hergé, fuera un impresentable nazi belga (basta con leer los primeros tintines, sobretodo los soviets y el congo).

Anónimo dijo...

[url=http://www.thomassaleonline.co.uk]thomas sabo outlet[/url]
[url=http://www.thomassaleonline.co.uk]www.thomassaleonline.co.uk[/url]
may also assistance, seek guidance and suggestions from knowledgeable purchaser and seller who've not too long ago done transactions on the net, their knowledgeable will give credibility for your future transactions and purchases. For newly built buying internet site start out checking their policy agreement each for sellers and buyers, also examine their return and exchange guidelines for damaged items, handling fees and suitable description of products that should be factual and genuine.

Obtaining fashion clothing on the internet has emerged as the most current trend with the season. Having a large collection of various common brands and fashionable alternatives, far more and more fashion savvy females are taking into consideration online buying because the ultimate way of possessing probably the most worthwhile encounter ever. Sitting anyplace, anytime, you'll be able to now love unlimited shopping facilities inside the most hassle free manner. A significant trend has been witnessed towards kurti on-line buying, with designer and tops becoming an integral part of females clothing style. These kurtis not just appear immensely stylish and gorgeous on all occasions, but may also be exceptionally comfortable to wear. Over the years, tops and kurtis have emerged to be among the most significant elements of a woman's wardrobe, together with the trend continuing to rule the future.
[url=http://www.clarisonicmiaoutletsale.co.uk]clarisonic plus[/url]
[url=http://www.clarisonicmiaoutletsale.co.uk]www.clarisonicmiaoutletsale.co.uk[/url]


Why buy casual kurtis for women from retail shops and high-priced shopping malls whenever you can obtain these at good discount costs on line? And not just profitable price offs and promo deals that make on the internet shopping additional fascinating; utmost expediency and comfort add to affordability to make sure probably the most worthwhile expertise ever. Buying kurtis and fashionable tops for girls have never ever been so quick just before! Just sitting at your house, office or wherever, it is possible to invest in unlimited womens clothing, and that also at any point of time. Online shops are open 24x7, and you can even spot the order for fashion clothing throughout midnight. And this is what you miss in buying!
[url=http://www.monclerjacketssales2012.com]cheap moncler[/url]
[url=http://www.monclerjacketssales2012.com]moncler sale[/url]

Anónimo dijo...

I'm really glad I've found this info. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it. If any ones needs some expert web design or seo search engine optimization help check out my los angeles web design seo company website http://gotwebsiteandflyers.com/index-2.hml Los Angeles web design los Angeles search engine optimization company they are able to move your blog dominate on the internet. Valuable info. Fortunate me I found your website unintentionally, and I'm shocked why this coincidence did not happened earlier! I bookmarked it. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this info So i'm glad to express that I have a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much without a doubt will make sure to do not omit this web site and give it a glance regularly.

Anónimo dijo...

[url=http://amoxicilline.webs.com/]acheter Amodex en ligne
[/url][url=http://acheter-amoxicilline.webs.com/]Biotornis
[/url] amoxicilline clamoxyl
amoxicilline formule
amoxicilline et ulcere

Anónimo dijo...

Take a simple survey and Win Prizes worth up to £2500
[url=http://prizerewards.nl/myquiz/index.php?keyword=Forum]Click Here[/url]